© Anna Nunes 2024
O mundo imaginário
Tot op heden zijn de echo's van kolonisatie terug te vinden in relaties en manifesteren ze zich in ongelijkheid, die tot uiting komt in de achtergestelde positie van vrouwen. De situatie van vrouwen is verbeterd, maar dagelijkse veiligheid, een gelijke inkomen en deelname aan de opbouw van de samenleving blijven een wereldwijde uitdaging.
Door middel van spel en verbeelding nemen kinderen echter afstand van opgelegde verhalen en structuren en creëren ze hun eigen verhaal. In São Tomé zie je tegenwoordig jongens over het hele eiland spelen met hun tábua (zelfgemaakte bodyboard). Ze laten niet alleen hun creativiteit zien, maar bieden ook nieuwe ideeën en interacties die de ontwikkeling van de samenleving ondersteunen. Om de creativiteit te stimuleren en in een poging om bij te dragen aan nieuwe sociale voorstellingen die gendergelijkheid bevorderen, faciliteerde Nunes een ruimte waar jongens meisjes betrekken bij typische jongensspelletjes, zoals de tábua (bodyboard spel). Door ruimte te creëren voor gemengd spelen, omarmt Nunes de verbindende kracht van spelletjes, promoot ze spel als een instrument voor reflectie en valoriseert ze de rol van kinderen in de creatie van een meer rechtvaardige samenleving.
Tijdens de 2024 Biënnale van São Tomé, À (re)Descoberta de NÓS (Onszelf herontdekken), toonde Nunes twee van haar schilderijen in combinatie met een tábua, gemaakt door de generatie die deze spelvorm initieerde. Tijdens haar project O mundo imaginário, werden meisjes voor het eerst betrokken bij het spel. De tábua symboliseert de opleving van nieuwe denkbeelden en vertegenwoordigt een beweging richting gendergelijkheid. De schilderijen geven een mogelijke toekomst weer. Gezamenlijk reflecteert de installatie op het koloniale verleden, de gevolgen daarvan op genderkwesties en stelt het nieuwe perspectieven voor de toekomst voor.