Skip to main content

Over

Anna Nunes is een Nederlands-Portugese kunstenaar, opgeleid als ecoloog. Haar meertaligheid, nationaliteit en wetenschappelijke achtergrond zijn verweven met haar artistieke projecten. De afgelopen jaren heeft ze projecten ontwikkeld die sociale en culturele kwesties verkennen. Ze focus op de (koloniale) geschiedenis en hoe deze is verweven met ontwikkelingen in de moderne wereld. Via samenwerkingsprojecten verdiept Nunes zich in de evolutie van onze denkbeelden, tradities en waarden. Hierin onderzoekt ze de integratie van oude tradities met hedendaagse benaderingen en bekijkt ze hoe deze fusie kan bijdragen aan een meer gelijkheid. Haar samenwerkingen resulteren in projecten die de betrokken gebieden en mensen zelf ten goede komen.

Eerdere werken

In 2017 werkte Nunes samen met de Fulani-gemeenschappen van de Boé regio, Guinea-Bissau, aan een project gericht op het behoud van heilige bossen. Deze worden bedreigd door ontbossing en het verlies van voorouderlijke tradities die exploitatie van deze bossen beperken. Dit project resulteerde in een reeks schilderijen die haar samenwerking met de Boé inwoners vastleggen en reflectie bieden op de (ecologische en culturele) waarde en toekomst van eeuwenoude kennis en tradities. Belangrijker nog, haar samenwerking met de Fulani droeg bij aan de wettelijke bescherming van heilige bossen, een directe impact op het culturele en ecologische erfgoed van de regio. Voor deze samenwerking kreeg ze in 2018 een award toegekend door Wageningen University.

O mundo imaginário

Sinds 2022 onderzoek Nunes de invloed van koloniale processen op sociale relaties. Voor verdieping in deze kwesties verbleef ze meerdere keren in West-Afrika. In 2024 voltooide ze een residentie in São Tomé, waarbij ze zich richtte op geweld tegen vrouwen. Nunes werkte samen met kinderen om de rol van traditionele spelen te onderzoeken bij het bevorderen van gendergelijkheid. Dit project werd gesteund door Cultuurparticipatie en SOMA, een lokale organisatie die gendergelijkheid promoot op het eiland. Het geheel resulteerde in een kunstinstallatie O mundo imaginário die werd tentoongesteld op de X Biënnale van Kunst en Cultuur van São Tomé. Dit werk creëerde niet alleen zichtbaarheid voor genderkwesties, maar bood ook een platform voor dialoog binnen de lokale gemeenschap over gelijkheid.